SV_Nejkov_Sl_otkrivaneМинистърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри в Сливен финалните състезания по лека атлетика за момичета и момчета от програмата на Ученическите игри 2012 година.
Проявата започна със спортен празник, в който се включиха с демонстрации деца от спортните клубове, чиито проекти са финансирани от МФВС по програмата „Спорт за децата в свободното време” . Впечатляващи бяха катите по карате, хватките в джудото, захватите в самбото и умелото боравене с футболната топка. В програмата участваха  мажоретен състав при ПМГ „Добри Чинтулов”, младата певица Станоела Ингилизова и  „Селимински силуеитс” с  танца „Пясъчна буря”.

Официалното откриване на спортната проява уважиха областният управител на Сливен Марин Кавръков, кметът Кольо Милев, началникът на областна дирекция на полицията - комисар Никола Геджев, началникът на РИО Бисерка Василева, големите имена в леката атлетика Тотка Петрова и Михаил Желев, общински съветници и директори на сливенски училища.

„Изключително се радвам и съм горд, че Сливен отново събра младите надежди на българската лека атлетика. Както изглежда, това ще стане традиция и тази великолепна спортна база, която се реализира със съдействието на правителството ще се използва максимално пълноценно от всички млади спортисти. Пожелавам на всички вас, успехи в състезанията и след години да се състезавате на този стадион за националните републикански купи и нека да победят най-добрите”, обяви областният управител Марин Кавръков.

„Днес присъстваме на един празник, а кампанията „Аз обичам спорта” е в своята сила. Знаете, че месец май е обявен за месец на българския спорт. Програмата „Спорт за децата в свободното време”, която министерството реализира, се осъществява с инвестиции от 1 милион лева, което е знак за това, че искаме да обхванем повече деца и подрастващи в заниманията с масов спорт, а оттам нека да тръгнат бъдещите шампиони на България. Бъдещото поколение заслужава тези инвестиции, защото е богатството на нашата страна. На добър час на всички, откривам финалните ученически игри по лека атлетика в Сливен", така министър Нейков даде старт на двудневната спортна проява, след което в интервю за „Сливен спорт” обяви, че очаква страната да се отлепи от незавидните постижения, които записа в последните олимпийски игри и на форума в Лондон да има нови и по-добри резултати. Спортният министър каза още, че националната кампания се реализира успешно и броя на децата участници се увеличава.

„Кампанията се реализира много успешно. Броя на децата се увеличава и всяка година реализираме все нови възможности. Влизаме в рамките на бюджет от 1 милион лева.”

„Държавата прави всякакъв спорт, свързан с масовостта и привличането на повече деца. Спортът е национален приоритет, който сее изразява предимно  в елитния спорт, където търсим високи спортни резултати”, каза още Свилен Нейков.

„Резултатите ни в последните Олимпийски игри са функции на много фактори. Той зависи от системата на спортната подготовка, от работата на спортните училища, които във времето загубихме. Мисля, че ще отлепим от тази позиция и ще имаме нови по-добри резултати на игрите в Лондон”.

„Предстои да се открие антидопинговия център, който с всичките си функции да заработи и да бъде лицензиран. Това е следващият голям обект, който ще открием. Той се реализира в рамките на 8,5 милиона лева. До началото на месец ноември трябва да започне да работи с ново оборудване”, поясни още министърът.

„Спортните училища трябва да са държавни с отделено време за спорт. Часовете за спортна подготовка ще бъдат в рамките на 60 минути и да са отделени от учебната програма така, че да не пречат”.

Интервюто със Свилен Нейков чуйте в звуковия файл.

В програмата си днес в Сливен, министър Нейков посети Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов", която МФВС награди за участието на най-голям брой отбори финалисти на Ученически игри през 2011 година. Директорът  Мариана Милева показа спортните отличия на гимназията, която има изявени спортисти във волейбола, баскетбола и леката атлетика. Свилен Нейков подари спортни пособия на възпитаниците на ПМГ "Добри Чинтулов" с пожелание да продължат активно да спортуват.