Димитър Димитров - ХероДимитър Димитров - Херо е треньорът на националния ни отбор, който в близкото минало е стигал до два равни мача срещу Англия. Първият е на "Уембли" при дебюта му през есента на 1998 година - 0:0. Другият е в София на следващата година, завършил 1:1. В момента 51-годишният бургазлия е треньор в Саудитска Арабия на местния "Ал Кадисия". Преди евроквалификацията срещу Англия на "Уембли " Херо даде интервю.

- Как се живее в Саудитска Арабия?
- Тук луксът и скуката вървят ръка за ръка. Устроен съм по най-добрия начин, но времето минава бавно. Заради жегите тренираме само вечер. Пак заради тях си лягам през нощта в 3-4 часа Липсват развлечения. Сам си готвя и пера, но често прибягвам до услугите на супермаркетите за готови храни, които обаче са доста пикантни.

- Под твое ръководство българският национален отбор записа два равни мача срещу Англия, включително и на "Уембли". Какви са спомените ти?
- Естествено, че такива мачове не се забравят. Първият на "Уембли" през есента на 1998 година беше дебютен за мен. Спомням си, че имаше анкети. Предвиждаха ни поражение с 6-7 гола. Нормално е да бъда притеснен. Пред 50 000 зрители играхме като равен с равен и заслужено стигнахме до 0:0. Вторият мач също се помни, беше точно на рождения ми ден 9 юни, когато станах на 40 години. Беше и бенефис на Христо Стоичков. Присъстваше Йохан Кройф. В хода на мача Мартин Петров получи за мен пресилен червен картон. Шиърър откри за Англия, но Гошо Марков изравни.

- Каква е рецептата за успех срещу англичаните?
- Гледал съм всички последни мачове на Англия, включително и приятел-ския срещу Унгария. Не смятам, че са страшилище. Нашият отбор има своите шансове и те трябва да се използват точно в този момент. Що се касае за рецептата, вярвам, че Станимир Стоилов е разучил добре съперника и ще извади печелившия вариант на състав.

- Би ли дал някакъв съвет на Мъри, с когото не е тайна, че сте приятели?
- Не бих си позволил публично да го съветвам. Мога да го направя в личен разговор и съм го правил. Нека да разчита на усета и интуицията си.

- Ще ни липсва ли Бербатов?
- Иска ли питане. Митко е явление. Радвам му се, че стигна до такова ниво. Гадното е, че типично по нашенски го накарахме да се махне. Каква ли не помия се излива върху такива като Бербатов, които с интелект и характер успяват по света. Ние сме си виновни. Трябва злобата да бъде изтрита и да се гледа по-позитивно на нещата.

- Има ли футболист, който липсва в списъка на Станимир Стоилов, но трябва да попадне в състава?
- Отговорността си е на Мъри. Той няма кой знае какъв избор. Проблемът при нас е, че разполагаме с изключително къса резервна скамейка и не дай си боже някой от основните играчи да се контузи или да бъде наказан, тогава става страшно.

- Смяташ ли, че България има шансове за класиране на европейското?
- Има, и то сериозни. Трябва обаче всички да се обединим около тази идея и да се загърбят интригите.

- Следиш ли българското първенство?
- Отдавна казвам, че с всяка изминала година нивото му пада. Показателен е и фактът, че Мъри разчита в националния от родното първенство само на Ивелин Попов.