спортна базаВ края на календарната година кметът на Сливен Йордан Лечков направи ретроспекция на спорта в общината. Той заяви, че не е успял да изпълни обещанията си към всички клубове. Поднася извиненията си и се надява, че ще има разбиране от страна на клубните ръководствата. Градоначалникът добави, че не трябва да се чака само на общината, а да се намират и  собствени източници за средства, още повече когато обществото е в криза.

“Гордея се с това, че в Сливен успяхме да привлечем пари от бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано. Всеизвестно е колко трудно от него могат да се вземат средства, но ние инвестирахме за спортната база на стадион “Хаджи Димитър”. Модернизирахме всички спортни обекти в парк “Юнак”. Развиваме и масовия спорт. Създали сме възможности на много хора да спортуват. Направихме спортни площадки по кварталите.Още ще направим през следващата година, въпреки трудностите, които изпитваме”.

“През настоящата година Сливен ще бъде домакин на Балканиада по лека атлетика. Ще се борим и за Европейско по лека атлетика. Кандидатстваме за Европейско първенство и по футбол. Постепенно разширяваме тази база, която беше много занулена. Преди аз да встъпя в длъжност, точно нула стотинки се заделяха за спорт. Радостно е, че въпреки кризата имаме шампиони и медалисти в индивидуалните спортове”.

“За съжаление баскетболът не върви така, както на  мен ми се иска, но ще има преструктуриране. Във футбола също преструктурираме. Намаляме всички разходи и заплати и през втория сезон започване на една по-реална основа, с реално заплащане и всеки ще получава толкова, колкото заслужава. Липсват спонсори, а не може общината да се нагърби с такова осигуряване”.

“Поднасям извиненията си към всички спортни хора, че през 2010 година не успяхме да заделим достатъчно средства, но нямахме възможност според обещанията. В началото на втория мандат казах, че спорта и културата ще бъдат с приоритет. Не сме ги загърбили, но имахме трудности и не успяхме да се разплатим така като бяхме поели ангажимент”.

“Надяваме се повече да се направи през новата година. Да се концентрират повече съоръжения в парк “Юнак”. Имаме идея да се направят игрища за плажен волейбол и футбол, зала по бокс, още две игрища с изкуствена настилка”.