Krasimir_KrastevПрезидентът на БФ по хокей на лед Красимир Кръстев се надява, че родния му Сливен ще бъде от градовете, в които ще се развива атрактивната хокейна игра. Той обяви, че вече се мисли за изграждане на клуб, който ще се оглавява от местни бизнесмени и те ще помогнат за обезпечаването и изграждането на ледена пързалка и отбор по хокей.

“Федерацията по хокей на лед се ръководи от своята цел – създаване на условия за развитие на хокея в България, а не само в София. Сега в градовете от Южна и  Източна България, където има условия и възможности се изграждат бази и клубове. Самите общини обезпечават създаването на материална база. Град като Варна е с регистрация и участва в националното първенство. Клуб има и в Хасково, а най-новият е в Бургас. Там игрището е маломерно, а намеренията ни са да се заложи на изграждане на стандартна площадка, за да се провеждат и състезания”, обяви още Кръстев и поясни:

“В Сливен са водени разговори с общинското ръководство. Набелязани са места за изграждане на база, но не са заложени като идеен проект за тази година. Имаме желание да изградим клуб по хокей и вече действане по осъществяването на проекта. Ръководството ще бъде от местни бизнесмени, за да помогнат за изграждането на хокейна площадка, както и набавянето с екипировка”.

Хокейният президент обяви, че младежкият отбор на България участва на проява в Мексико, а на женският ни национален тим предстои Световно първенство, на което България е домакин.

“Отбори участват в Мексико за младежи до 20 години. Женският ни тим бе на подготовка в Турция. Отборът е сформиран преди една година, има и нов треньор, който е руснак и се казва Мохачов”, поясни още сливналията.

България ще бъде домакин на Световно първенство за жени – 5 група  от 13 до 20 март. Срещите ще се играят  в Зимния дворец в столицата. Ще участват отборите на Испания , Ирландия, България, Турция и Полша.

“Една от моите идеи е възстановяването на женския хокей и развитието на детско-юношеския хокей. Резултатите са налице. През 2010 година отборите ни  са участвали на четири Международни турнира за юноши, а младежкият национален отбор бе на турнир в Сърбия. Всичко, което сме заложили в спортния календар през 2010 година е изпълнено. Увеличиха се отборите в групите. При 10- годишните съставите са 11, а във възраст  12 години са 6. Във федерацията приехме новите клубове - Черно море, НСА и Спартак. Кандидатстват още два клуба. Документите им са задвижени и до март клубовете в БФХЛ ще станат 18”, обяви новият президент на хокейната федерация Красимир Кръстев.

Интервюто с Красимир Кръстев чуйте в прикачения звуков файл.