DopingСтотици биопроби са дали положителен резултат за анаболни стероиди, след като са били повторно анализирани в лабораториите в Москва и Кьолн с помощта на нов метод, съобщава ARD.

Повечето от тези тестове са били направени през 2012 година, включително по време на Олимпийските игри в Лондон, като първоначално те са дали отрицателни резултати за забранени препарати. Новият метод позволява да се засече използването на анаболния орален стероид Туринабол и веществото станозолол до шест месеца преди вземането на допинг пробата.
Ръководителят на медицинската комисия в Международния олимпийски комитет Арне Люнквист заяви, че за антидопинговите служби тези резултати са абсолютно изненадващи.

Дори вече е дадено указание за повторно тестване чрез новия метод на замразени проби, взети от Зимните олимпийски игри в Торино 2006 насам. Все още не се знаят имената на уличените спортисти, но съвсем скоро могат да се очакват нови допинг скандали.

Новината за успешното сътрудничество на лабораториите в Кьолн и Москва идва на фона на заплахите на Световната антидопингова агенция, че може да отнеме акредитацията на руския антидопингов център. От WADA настояват, че лабораторията "не е достатъчно надеждна и трябва да подобри качеството си на работа, което да гарантира точност на резултатите от изследванията."

В тази връзка Световната антидопингова агенция издаде предписания, които шефовете на лабораторията трябва да изпълнят до 1 декември. В противен случай лабораторията ще остане без акредитация за срок от шест месеца, до 1 април 2014 година.

/BGathletic.com