Retro_paradПредседателят на Ретро автомобилен клуб „Туида класик” Валентин Дойчинов обяви, че планира да направи околосветска обиколка с ретро автомобил. В предстоящото начинание той няма да е сам, а ще разчита на бизнесмена от Прага, с български корени и любител и собственик на ретро автомобили Иван Монев.

Между 20-ти и 25-ти юни, тази година, Дойчинов и Монев ще стартират околосветското си пътешествие от Прага, като ще спрат в Сливен. Оттук двамата ще продължат по трасето: Гърция, Турция, Грузия, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Китай, Австралия, Чили, Аржентина, Боливия, Перу, Бразилия, Колумбия, Панама, Коста Рика, Хондурас, Гватемала, Мексико, САЩ, Португалия, Испания, Мароко, Западна Сахара, Гибралтар, Франция, Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Германия и ще завършат обиколката си на петте континента отново в Прага.

Те ще пътуват с автомобил Шкода 136 Рапид, модел 1987 година.

  • retro_auto_Doychinov

Двамата пилоти се срещната днес с областния управител на Сливен Корнелий Желязков, пред когото обявиха, че посвещават околосветска обиколка на 180 г. от създаването на първата фабрика на Балканския полуостров – тази на Добри Желязков, и на 214 г. от рождението му.