Стефка Костадинова23 години навърши днес световният рекорд в скока на височина на Стефка Костадинова - 209 см от световното в Рим 1987 г.
"Цял свят ме познава заради това постижение. Съзнавам, че е уникално, защото го направих на световно първенство. Обикновено на големи шампионати целта е само да си първи. Но този път се получи 2 в 1. Направих най-доброто от най-доброто. Рекордът ми е мил като мое дете. Дано си остане вечно български. Искам наша атлетка да го подобри", сподели шампионката за "Стандарт".

Стефка Костадинова, която от 5 г. е президент на Българския олимпийски комитет, не прави специални тържества на този ден. "Когато съм с приятели, задължително черпя. А когато съм вкъщи със семейството, пия по едно питие", каза рекордьорката. Стефка Костадинова се радва, че постижението й е в границите на човешките възможности. Не случайно миналата година имаше успешни опити на 208 см.

На поклонение в Рим от няколко дни е треньорът Николай Петров, с чиято подкрепа Стефка прелетя 209 см и скочи общо 197 пъти над 200 см. "Всяка година на 30 август съм в Рим и празнувам рекорда. За 23 години само два или три пъти съм пропускал. Олимпийският стадион е затворен, но влизам в античния, който ползвахме за загрявка. Той е много красив, със статуи и колони на 2000 г. А вечер пирувам с приятели", обясни Николай Петров по телефона вчера.