Камера15 стационарни камери ловят нарушителите в София. Общо в цялата страна камерите са 400, съобщи началникът на „Пътна полиция” комисар Алекси Стратиев. По думите му, ефективността на камерите в установяването на нарушенията е много висока.
„През 2009 година нарушенията, установени в София по стандартния начин – с радари и пътни полицаи, са толкова, колкото тези 15 камери са установили за няколко месеца”, посочи Стратиев.

Според него обаче законодателството, което третира нарушенията на пътя е архаично и има нужда от спешна промяна, за да бъде и превенцията по-ефективна. Много често лицата на шофьорите, нарушили закона, не се виждат ясно на камерите и някои от тях прехвърлят вината върху свои роднини, най-вече възрастни хора, за да не плащат актове или да не изгубят книжките си.
„В момента закона търси нарушителя. С промяната, която искаме да въведем ние ще търсим собственикът”, коментира по този повод комисар Стратиев.

„Искаме да удвоим санкцията като глоба. Имаше предложения да се полага обществено полезен труд, както е в някои други страни, но остана това – глобите стават двойни, като в зависимост от превишението на скоростта ще растат”, допълни той.
Санкции ще плащат и нарушителите пешеходци.