Ф1Компанията Emirates Associate Business Group /EABG/, която има интерес да инвестира в България при изграждането на писта за „Формула" 1, е била рекетирана чрез мейл, получен на телефона на един от съветниците й.

Ануар Бадуан, който пристигна извънредно у нас, за да внесе яснота в казуса, показа пред журналисти съдържанията на мейл-а, съобщи Дарик.
В него се казва: "Пратете 94 милиона долара, за да изгладим отношенията си!" и е изпратен от мъж на име Алекс Цаков. Краткият текст, получен на телефона на Бадуан гласи: "Please, send me $ 94 341 433 to improve atmosphere" (буквално "Моля, изпратете 94 341 433 долара, за да подобря ситуацията").
Скандалът за строителството на писта за „Формула" 1 се задълбочи вчера, когато стана ясно, че разпространяващата се информация за компанията-инвеститор в проекта, не е коректна. За това и тя побърза да опровергае твърденията, че е държавна като уточни, че е частна и че собственикът й не е шейх, а уважаван бизнесмен.
Ние сме група компании от Обединените арабски емирства и не сме държавна, а сме частна компания, обясни на живо Бадуан. Дойдохме в България, за да се запознаем с проекта Формула 1, както и за възможностите за инвестиции в земеделието и недвижимите имоти, заяви съветникът.
Бадуан обясни, че Блюки (представен от МС за шейха на Абу Даби, бел.ред.) не е шейх на президентското семейство, а е от семейство, близко до това на шейха.
Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е дошъл в България по съвет на Бадуан, за да се запознае с възможностите за инвестиции у нас.
Подписахме писмо за намерение с правителството на България и се интересуваме много от страната ви, посочи той. Бадуан обаче е разочарован от невярно изнесената информация в медиите.
Тук съм, за да поправя грешки, обясни той. Бадуан добави, че не е чел публикациите в медиите по темата, но е бил уведомен от свои колеги в България за случващото се.

Не се страхуваме от изнесената информация. Искаме да я поправим, заяви Бадуан.
Той направи коментар на гневното писмо, изпратено от изпълнителния директор на Emirates Associated Business Group Раид Абу Худра, посочвайки, че две трети от него е вярно. Бадуан обаче твърди, че финалът - в който се казва, че компанията не иска да работи с България и ще препоръча същото и на партньорите си, е добавен и подобен текст не е изпращан.

Според съветника компанията е била поласкана от поканата за разговор с премиера.

В София Ануар Бадуан потвърди желанието на фирмата да продължи да работи с българското правителство и да инвестира в проекти у нас. Следващите ни стъпки са да доведем експерти, които да преценяват в кой сектор да инвестираме, посочи Бадуан.
Не е важно дали фирмата е частна или държавна. Важно е парите да идват у нас. Това заяви пък шефът на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов.

Не съм първоизточникът на грешката, категоричен бе депутатът от БСП Румен Петков, който е и председател на организационния комитет за изграждането на пистата за „Формула" 1 край село Доброславци.
Полученият мейл е само част от сценарий за саботаж на намеренията на компанията да инвестира в България, смята той. Петков каза, че до фирмата EABG е било изпратено и писмо, по думите му „с гнусно съдържание", целящо да я откаже от желанието й да инвестира у нас. Според него писмото е написано от журналист.
След настоятелен натиск Петков разкри още, че писмото е изпратено от журналистка от вестнrк "Сега" съобщи по-късно БНТ.
Систематично има стремеж за взривяването на проекта за Формула 1. В България целта е да се бламира този проект, каза още Петков."Има извращаване на действителността и има невярна информация, поднесена от някои средства за масова информация“, смята той.
Важно е да се подпишат договорите, коментира Петков. Никога досега не сме били толкова близо до подписването на договора за Формула 1, смята червеният депутат.

На свой ред в. "Сега" излезе с позиция по скандала с пистата за Формула 1, подписана от главния редактор Теодора Пеева, в която се казва: "Вестник "Сега" няма намерение да строи писта за Формула 1 и няма никакъв личен интерес да саботира начинанията на Румен Петков, макар да ги смята за нелепи в днешната икономическа ситуация. Още по-нелепо е хората, които са подвели премиера Бойко Борисов и са създали неприятности на потенциалните си партньори от фирмата EABG в собствената им страна, като са представили един уважаван бизнесмен като шейх, а компанията му като държавна, да обвиняват в. "Сега", че иска да навреди на правителството и на компанията EABG. Писмото на г-н Раид Абу Худра, изпълнителен директор на EABG, което бе публикувано в два поредни броя на "Сега", е автентично и не е дописвано. То е изпратено от личния имейл на г-н Худра и цялата кореспонденция с него се пази в редакцията".

 

Още по темата:

Абу Даби ще строи пистата за Ф1 в България