Protest_za_gorivaНов протест срещу постоянното покачване на цените на горивата ще се състои днес в цялата страната. Организаторите заявяват, че това е само началото и няма да спрат. Във"Фейсбук" граждани предлагат нова форма на протест срещу скъпите горива - различна от това да се движат бавно в дълги колони с автомобилите си, както беше при предишните демонстрации.

Всеки, който се чувства засегнат от постоянното покачване на цените на горивата на 22 юли за половин час да спре автомобила си там, където се намира, след което 24 часа никакво зареждане по бензиностанциите, е призивът на инициаторите.

Протестът "Не на високите цени на горивата" вече е обединил над 30 000 души в социалната мрежа. От началото на годината се проведоха няколко национални протеста срещу скъпия бензин и дизел. Организатори на масовите шествия с автомобили бяха граждански съюз СИЛА, от където настояваха цените на горивата да се намалят до 2 лв. с ДДС, да се осигури пълна прозрачност при ценовото определяне и конкуренция при доставките на горива   Заради протестите през пролетта правителството се споразумя с "Лукойл" за едномесечен мораториум върху цените и в бензиностанциите на компанията бензинът беше закован на 2 лева и 36 ст., а дизелът на 2,45 лв. за литър. Тогава икономисти прогнозираха, че тази липса на пазарно поведение ще доведе до нов скок в цените след време Тази седмица цената на масовият бензин А95 достигна абсолютен рекорд, след като предния петък "Лукойл" отново повиши цените на едро.

От началото на годината процентното увеличение на цените на бензина е 17%, а на дизела - 13%. От компанията оправдаха поскъпването у нас с по-високите цени на горивата на световните пазари. Според икономисти поскъпване от 10% при цените на горивата веднага вдига инфлацията в 1%. Очаква се обаче бензинът и дизелът по бензиностанциите да продължат да поскъпват.