saedinenieНа този ден преди 126 години българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история - Съединението на Северна и Южна България. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е официален празник в нашия календар.

На 6-ти септември 1885 Княжество България и Източна Румелия стават едно цяло. Най-важният урок от събитията около Съединението на България е голямото обединение на българския народ.

Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет. Актът се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия. Пловдив става столица на Съединението, след като в града влизат отрядите на Чардофон Велики и майор Данаил Николаев. Създадено е временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. На 8 септември княз Александър I Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта. След тежка дипломатическа борба по време на Цариградската конференция съединението получава признание. Подписва се българо-турска спогодба през 1886 г. Съединението е в началото на други последвали исторически събития като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г.

В различни градове на страната се отбелязва забележителната дата.