mobilen_telefonЗначителни глоби очакват мобилните оператори от началото на 2012 г., ако продължат да нарушават правата на потребителите. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които се очаква да бъдат приети от Народното събрание на второ четене днес.

Проектът атакува бавната преносимост на телефонните номера. В друг закон се готви забрана за нежеланите есемеси за участие в игри.

От година вече хората могат по желание да сменят един оператор с друг като запазят стария си номер. Някои мобилни оператори обаче не успяват да свършат това за седмица. Според предложените промени в Закона това може да им струва глоба от 5000 до 60 000 лв.

Мобилните оператори вече ще са задължени от закона да предупреждават клиентите си, когато достигнат 90% от месечния си лимит. Гражданите ще бъдат освободени от неустойки, а когато подпишат нов договор, ще могат да го прекратят в рамките на една седмица без да плащат.

Депутатите в парламентарната комисия по транспорт и съобщения очакват през пролетта на следващата година цените на услугите да паднат с около 20%, казва нейният председател Иван Вълков. "Единствено при стоките в телекомуникационния пазар на практика наблюдаваме такова намаление", уточнява депутатът.

Есемесите, с които операторите досадно агитират хората да участват в телевизионни игри също би трябвало да бъдат забранени с очакваните промени в Закона за хазарта.