3_martНа 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и след 500-годишно османско владичество се създава Българска държава.

Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 г., което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на подтиснатите българи. Войната става неизбежна след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и да зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на руското оръжие.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

В Сливен за празника днес  предстои церемония по издигане на националното знаме на Република България, която ще се състои на площад „Хаджи Димитър” от 11 часа.

Благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите за Освобождението ни войни ще отслужи Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий. Официални лица и граждани ще поднесат венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и на сливенските възрожденци.

В 11.45 часа на пл. „Хаджи Димитър” започва традиционната лекоатлетическа щафета „З март” и масов крос „Освободител”, в който ще се включат ученици от града.