Sliven_fakelno_levski_23Многолюдно факелно шествие в памет на Васил Левски в Сливен събра снощи жители и представители на институциите в града. То започна в късния следобед от Катедрален храм „Свети Димитър“, където преди това бе отслужена панихида за Дякона. 150 факли бяха носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. В шествието, предвождано от Военния духов оркестър, се включиха кметът Стефан Радев, зам.кметовете Пепа Чиликова, инж. Стоян Марков и Камен Костов, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, представители на политически партии, на организации, ученици и граждани. То премина по бул. „Цар Освободител“, ул. „Донка и Константин Константинови“ и приключи на пл. „Васил Левски“, където беше поднесен гирлянд на паметника на Дякона.

Програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от трагичната гибел на Апостола в Сливен продължи с общоградска церемония на пл. „Васил Левски“. Там днес се състоя ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Дякона. В 11 ч., в град Кермен, бе открит бюст-паметник на Васил Левски.

Традиционно, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“  се включиха в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.
След урока учениците поднесоха цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” - Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.