Аню АнгеловНяма акт на отхвърляне на предложението комодор Валентин Гагашев да застане начело на службата за военна информация, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по повод отказа на президента да утвърди предложението на МС.
„Има още 2 седмици техническо време. Очаквам все още неговото решение, както обеща, че до края на месеца ще има назначен шеф на отдел „Военна информация", каза Ангелов. Министърът обоснова своето предложение с необходимостта от реформа и в това звено на Министерството на отбраната.
По думите му реформата в тази служба трябва да бъде направена от човек, който не е сраснат със нея. „Смитам, че е необходимо начело на службата да бъде човек, който не е от редовете на самата служба. Добре е човекът, който ще извършва промените да не е сраснат с тази служба и да е обърнат повече към външния свят и затова е такава моята идея".
Министърът на отбраната е категоричен, че няма да приеме президентът да се намесва в неговите правомощия. Той изрази надежда, че ще се отчетат всички плюсове и минуси на предложението на МС и ще се вземе правилното решение. „Президентът ще отчете подходът дотук и аз не виждам друга възможност освен да бъде утвърдено предложението". Военният министър уточни, че има различни опции, ако бъде отказан указа, включително е готов да предложи и друга кандидатура, но: „Не може безкрайно да се отхвърлят предложения, аз не мога да предлагам 10 или 15 души и на всяко предложение президентът да отговаря - не. В тази посока трябва да се направят промени в Закона за армията. Моето впечатление е, че президентът си е подбрал конкретен човек и иска той да бъде назначен, но това надхвърля неговите правомощия", коментира министър Ангелов.
По думите на Аню Ангелов разузнаването трябва да върви към една обща служба. Преструктурирането в армията продължава. Щабовете и администрацията са твърде раздути, предстои създаването на единна командна служба, която да решава всички задачи както във военно време така и в мирно време, така че съкращенията ще продължат и догодина, обясни министърът.