Xram_praznik_SlПо повод Деня на православното християнско семейство в катедрален храм „Св. Димитър” в Сливен ще бъде произнесена беседа, съобщиха от Сливенската митрополия. Тя ще се състои днес от 16:00 ч. Беседата е на тема „Християнското семейство като опора срещу престъпността”. Тя ще бъде произнесена от ставрофорен иконом Евгений Янакиев.

Всеки, който желае, може да присъства на беседата, призоваха от митрополията.

В днешния ден православната църква чества Въведение Богородично, празник на християнско семейство и православната християнска младеж. В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първи пример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство, е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни.