24mai_v_Sliven24 май е един от най хубавите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука.

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много столетия. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 г. в гр. Пловдив.

Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.

"Върви, народе възродени" е химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Текстът и мелодията са едно от първите неща, които всеки научава в училище.

Историята на създаването на химна е любопитна. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението в Русе. Публикувал го за пръв път в сп. "Мисъл" през 1892г. Първоначалният текст бил от 14 строфи и нееднократно през годините бил съкращаван и променян. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открил стихотворението в учебника на свой ученик. Изключително вдъхновен, той написал музиката към него само за около четвърт час.

Стихотворението "Върви, народе възродени" е преведено на 21 езика.

В Сливен днес:

Тържествената церемония в чест на празника  на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се състои от 11.30 часа, на площад „Хаджи Димитър. Под звуците на химна на Република България ще бъде издигнато националното знаме. Слово по повод 24 май, ще поднесе кметът на община Сливен Стефан Радев. Преди това в 11 часа от Градската градина по бул. „Цар Освободител" до градския площад ще премине празничното шествие на ученици от сливенските училища.

В навечерието на 24 май – Празника на българската просвета и култура Община Сливен удостои с награди учители, творци и дейци на образованието и културата за техния принос в духовния живот на общината. От името на наградените слово ще произнесе Величка Ненчева – носител на наградата на Община Сливен на името на видната сливенска учителка и общественичка Аргира Жечкова за 2017 година.
Ученици от сливенските училища ще поднесат гирлянда на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

След церемонията на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои празничен концерт с участието на детски фолклорни колективи.

В 12 часа в зала 105 на община Сливен ще се състои среща на ръководството но общината с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

В 20 часа на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои празничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и Ана Мария Трайкова.