3_martНа 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и след 500-годишно османско владичество се създава Българска държава.

Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 г., което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на подтиснатите българи. Войната става неизбежна след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и да зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на руското оръжие.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

В Сливен за празника днес:

10.30 – площада пред Общината –„Заедно в деня на свободата“ - изпълнение на 140 каба гайди.

11.00 ч. - площад „Хаджи Димитър“ церемония по издигане на Националното знаме, благодарствен молебен и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

12.00 ч. – начало на шествието „По пътя на безсмъртието…“, което ще премине от паметника на Хаджи Димитър, по улица „Г.С. Раковски“, до паметника на Панайот Хитов, В шествието ще се включат 140 военнослужещи, които ще носят български трибагреник с дължина 140 метра. 140 полицаи, пожарникари и ученици ще носят 140 знамена. Шествието ще стигне до паметника на Панайот Хитов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

12.45 – пл. „Хаджи Димитър“ – старт на 54-та лекоатлетическа щафета „Освободител“. Маршрут – улица „Г.С.Раковски“, финал – Новоселски мост до  паметника на Панайот Хитов, награждаване.