_________CvetnicaТози празник минава под знака на младостта и на разцъфналата пролет. Свързва се и с възкръсващата природа, чийто символ са цветята.

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.

Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки.

Макар и религиозен по характер този празник е възприет от българите.Той става част от нашия традиционен календар и намира широко разпространение в цялата страна. Цветница или Връбница е празник, който е тясно свързан с Лазаровден. Това не е случайно, тъй като лазарките,които са главно действащите лица на денят на Св. Лазар са и основните участнички в ритуалите на следващия празничен ден – Връбница. На Цветница девойките си правят венци от върбови клони.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цветан, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор, Росен.

В Сливенска община 145 дами носят името Цвета  87 от тях са с постоянен адрес в града, а останалите в населените места. Цветанка се казват 71 жени с постоянен адрес в община Сливен, 60 от тях са от града. 227 жени се казват Цветелина. От тях 173 са с постоянен адрес в града, а 54 в населените места от общината. 139 мъже са с името Цветан, като 117 от тях са с постоянен адрес в град Сливен. Маргарита се казват 623 дами от Община Сливен, от тях 533 са с постоянен адрес в града.

Росица се казват 553 дами, като 465 от тях са с постоянен адрес в града. Мъжете с името Росен са 254.

Името Виолета носят 369 дами с постоянен адрес в община Сливен, от тях 315 – в Сливен. Здравка се казват 193 жени, като 134 от тях са с постоянен адрес в града. Мъжете, които се казват Здравко са 143 в общината, 125 от тях са с постоянен адрес в Сливен. 142 жени се казват Калина, от тях 119 са с постоянен адрес в града. 63 мъже носят името Калин и имат постоянен адрес в общината.

Камелия се казват 133 дами. 74 носят името Лилия, 39 името Теменужка, 28- Детелина. 5 дами с постоянен адрес в град Сливен се казват Иглика. Мъжете с името Явор и с постоянен адрес в община Сливен са 76, а с името Ясен- 33.