mechkarevoСело Мечкарево е домакин на 19-тото издание на Регионалния фолклорен събор „Зимни празници“. Близо 20 състава от 15 читалища от община Сливен участват в тазгодишното издание на празника. Над 200 самодейци представят обреди от българския фолклорен календар – Игнажден, Коледуване, Седянка, Наддавене и откупуване на момински кравай и други зимни обичаи.

Гости на „Зимни празници 2018“ бяха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник – кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, общински съветници от ГЕРБ и кметове на села от региона. „Регоналният фолклорен събор „Зимни празници“ в Мечкарево цели да обогати нашата фолклорна култура и ежегодно се обогатява.

През годините фестивалът се превърна в традиция, която помага за духовното общуване между населените места в региона. Ежегодното му провеждане е доказателство, че това е най – добрия начин за популяризиране на съхраненото духовно богатство. Народните традиции не са забравени и тяхното предаване от поколение на поколение е залог за тяхната вечност и непреходност. В навечерието на новогодишните празници пожелавам на всички една ползотворна, успешна и спокойна 2019 година“, каза при откриването на събора кметът на село Мечкарево Георги Стоянов. От своя страна кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че събор като този в Мечкарево е изключително важен, защото това е начинът традициите ни да се популяризират и да се предават на младите хора.

„Ние българите имаме много богати, поучителни и красиви обичаи, и се радвам, че те се съхраняват чрез събори като този. Традициите са тези, които ни държат заедно и имаме дълг да ги предаваме на бъдещите поколения“, каза кметът Радев.

Фолклорният събор има състезателен характер. Председател на журито е етнологът от РИМ- Сливен доц.д- р Владимир Демирев. Членове на комисията са Иван Стоянов, ръководител на оркестъра към АНПТ- Сливен и хореографът Станка Иванова. Всички групи получават дипломи за участие, а класиралите се на първите три места парични награди, осигурени от Община Сливен. Традиционно награда връчва и дългогодишният спонсор на „Зимни празници“ земеделският производител Петър Байчев. Организатори на Регионалния фолклорен събор са Община Сливен, кметство село Мечкарево и читалище „Просвета 1925".