Jordanovden1_19g29-годишният бивш състезател по борба Антони Андонов извади Богоявленския кръст в Сливен.
Във водите на река Новоселска скочиха около 20 смелчаци, като създадоха оспорвана битка.

Пръв до кръста достигна Антони. Кметът Стефан Радев му връчи парична награда с пожелание за здраве и благоденствие, а от своя страна победителят предостави наградата на църквата.

След успеха Антони  каза, че за четвърта година участва в Богоявленския ритуал, а това е втори път, в който има късмет да извади кръста. Той пожела здраве за себе си и за своето семейство.

Над 1000  сливналии наблюдаваха ритуала по ваденето на кръста във водата на река Новоселска.

Преди това се състоя церемонията за освещаване бойните знамена на Центъра за подготовка на специалисти, която бе пред паметника на Панайот Хитов с участието на представителна част на центъра. Неговият командир и началник на Гарнизон Сливен полк. Любомир Вачев прие строя и поздрави присъстващите. Поздрав отправи и кметът Стефан Радев.

,,Гордеем се като нация, че знамената на Българската армия не са пленявани в нито една битка досега. По стара традиция, идваща още от времето на Първата българска държава, на Йордановден се благославят и освещават българските знамена”, каза кметът.

Освещаването извърши отец Силвестър Янакиев.

След церемонията Литийно шествие тръгна към кв. „Кольо Фичето“. Там беше отслужен Велик Богоявленски водосвет, последван от хвърляне на кръста в реката.

Празникът завърши с мъжко хоро в студените води на река Новоселска. Близо 50 ентусиасти, облечени в народни носии и със знамена в ръцете, се включиха в традицията. На хорото се хвана и Антони, както и редовният участник Пламен Павлов от Нова Загора.

Сред присъстващите на церемониите бяха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, заместник – кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, директори и представители на различни институции в града и граждани.

Съорганизатори на проявите са Сливенска митрополия, Община Сливен, Център за подготовка на специалисти – Сливен и Сдружение „Св. Георги Победоносец“.

Още по темата в аудиото:

 

Снимки:

  • Jordanovden2_19g
  • Jordanovden3_19g
  • Jordanovden4_19g
  • Jordanovden_19_m_xoro
  • Jordanovden5_19g
  • Jordanovden6_19g