Banski_skiМинистерството на младежта и спорта (ММС) е отпуснало 1 милиона лева за провеждането на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Това стана ясно от публикация на спортния министър Красен Кралев след участието му в церемонията по официалното откриване на събитието.

Досега от министерството не бяха обявявали публично какви средства ще бъдат отпуснати за организирането на трите старта в българския курорт. Световната купа в Банско отсъстваше в публикувания по-рано този месец списък с държавните пари за домакинства на спортни състезания през 2019 г.

Посочената сума в справката, публикувана на сайта на ММС, беше 4 867 520 лева. От спортното министерство обаче уточниха, че тази сума е актуална към 8 февруари. С парите за стартовете в Банско тя ще достигне близо 6 милиона лева. По това време миналата година обявените от министерството държавни средства за организиране на спортни състезания бяха 7 милиона.

Федерацията по ски получи сходно държавно финансиране и за домакинствата на Световната купа по сноуборд през 2017 и 2018 г. За първата година сумата беше 990 хиляди лева, а за следващата - 900 хиляди лева.

Много съм щастлив, че за поредна година Банско посреща световния ски елит. Това показва какво е мястото на нашия курорт на световната карта - и на спорта, и на туризма", заяви Кралев по време на церемонията по откриването.

По думите му "няма никакво съмнение, че Банско е топ дестинация, която може да провежда състезания от най-висок ранг".