_________CvetnicaТози празник минава под знака на младостта и на разцъфналата пролет. Свързва се и с възкръсващата природа, чийто символ са цветята.

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.
Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки.

Макар и религиозен по характер този празник е възприет от българите.Той става част от нашия традиционен календар и намира широко разпространение в цялата страна.

Цветница или Връбница е празник, който е тясно свързан с Лазаровден. Това не е случайно, тъй като лазарките,които са главно действащите лица на денят на Св. Лазар са и основните участнички в ритуалите на следващия празничен ден – Връбница. На Цветница девойките си правят венци от върбови клони.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цветан, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор, Росен.

В Сливенско - 143 дами носят името Цвета в общината, като 88 от тях са с постоянен адрес в града. Общо 70 са жените с името Цветанка. 59 от тях живеят в града. 232 жени носят името Цветелина. 178 са регистрирани в града, а 54 в малките населени места. 136 са господата с името Цветан, от които 114 са с постоянен адрес в град Сливен. В община Сливен името Маргарита 616 дами, от тях 527 са с постоянен адрес в града.

Росица се казват 553 дами, като 468 от тях са с адресна регистрация в града. Мъжете с името Росен са общо 276.

Представителките на нежния пол с името Виолета са 366. От тях 315 са с постоянен адрес в Сливен. Здравка се казват 184 жени. От тях 126 от тях са с постоянен адрес в града. Мъжете, които се казват Здравко са 139 в общината, 119 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Дамите с името Калина са 144 жени се казват Калина, като 122 от тях са с постоянен адрес в града. 65 са общо мъжете, които носят името Калин. Камелия се казват 125 дами. 75 носят името Лилия, 41 името Теменужка, 30 - Детелина. 5 са жените, които се казват Иглика. Господата с името Явор са 77. Ясен се казват 34 мъже.

Честит празник на всички именици!