sveti-valentin-trifon-zarezanВ българския народен календар по традиция отбелязваме 14 февруари като ден на Свети Трифон / по григорианския календар/. На този ден празнуват лозари, соколари, градинари и кръчмари.  Мъжете зарязват ритуално лозите и избират  "цар на лозята", когото закичват с венец от лозови пръчки. За здраве и берекет празнуващите се черпят с вино и благославят лозето за щедра реколта догодина. Обичаят повелява на празничната трапеза освен бъклица с вино, да има още прясно омесен хляб и печена кокошка.

На 14 февруари отбелязваме и един нетрадиционен за българския календар празник – Денят на влюбените или Свети Валентин. За него се знае, че датира още от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II. Доста по-късно, през 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Св. Валентин. В днешно време влюбени от цял свят си подаряват на този ден картички, сърца, шоколадови бонбони и цветя, за да засвидетелстват любовта си към дамата или мъжа на сърцето си.

Макар Св. Валентин да е католически светец, Денят на влюбените е набрал такава популярност у нас, че нашият Св. Трифон отстъпва по популярност.

Объркани от настоятелността на търговци и медии,  послушно приемаме и двата празника и се опитваме да ги съчетаваме всяка година според настроението и вкуса си.

Така, че пийте разумно и се обичайте истински през цялата година! На 14 -ти февруари може по малко повече и от двете!