Det_panair_Sl18Колоритна палитра от събития и изненади ще оцвети празника на малките жители на Сливен в Международния ден на детето – 1 юни. 16 културно-образователни инициативи за малчуганите включва тазгодишното издание на Детски панаир в Сливен. По традиция и тази година той ще се проведе пред сградата на Общината.

Предвидените работилници за 1 юни ще продължат през целия ден - от 12 до 20 часа. По традиция Фондация „Изиарт“ създава специални игри приложение за мобилни телефони за Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен и изложбена зала „Сирак Скитник“. Подготвени са тематични ателиета за изработване на римски мозайки и писане на глаголица. За децата, които се интересуват от изкуство, са предвиден работилници - по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунената работилница, грънчарство, макиаж и още куп изненади. Любителите на кукления театър ще имат възможност да гледат на сцената „Жабока цар“ от 18 ч.

В атрактивната детска програма са включени още музикални спектакли, танци и игри – те ще се състоят от 12 до 13 ч. и от 19 до 20 ч. И тази година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на истински пожарникари.

Детски панаир стартира преди дванадесет години с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и до момента са реализирани над 50 събития в повече от 15 градове в страната. Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития в началото на лятото. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата чрез творчески ателиета както на открито, така и в редица културни институции (музеи и галерии). Проектът не е комерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат в разнообразните работилници. Всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.

Събитието се организира Община Сливен и Фондация „Изиарт“.