alea_na_rozite_segaЗеленият коридор, който свързва двата парка в Сливен - “Юнак” и Градската градина, е почти готов. Това съобщи за зам. кметът по устройство на територията и строителството  Камен Костов и допълни, че скоро съоръжението ще бъде прието от изпълнителя на проекта.

Към настоящия момент се работи по поливната система. Изграден е резервоар от 10 кубика, поставен под земята, който дава възможност за поливане на площите.

„Приятно е да се види, че хубавите неща се случват, когато сме заедно“, сподели Костов и допълни, че за градинките грижи полагат и живущите в съседство.

Мястото, известно като “Алея на розите“, е с дължина от 230 метра и обхваща пешеходната зона по ул. “Никола Фурнаджиев”. Засадени са нови широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и цъфтящи храсти, многогодишни цветя.  Изградени са кътове за отдих, чешми за хора и домашни любимци, водни стени и две табла, които ще показват температурата на слънце и на сянка.

По думите на Костов, мястото ще става все по-красиво, защото зеленината и растенията ще се развият и ще дават по-добър облик на района… Засадена е и  пълзяща растителност, която се нуждае от време, за да стане забележима.

„Надявам се, че всички заедно ще успеем да запазим заления коридор и да го ползваме с удоволствие“, сподели още зам. кметът.

Проектът се изпълнява по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Водещ партньор е Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите – Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия, в сътрудничество със Западно-норвежкия изследователски институт.

Чуйте още в аудиото на https://darik.bg/izgrazdat-polivnata-sistema-na-aleata-na-rozite-zeleniat-koridor-mezdu-parkovete-v-sliven


Новата улица, която свързва двата булеварда – „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“, също е на финален етап и се очаква до края на месеца да бъде отворена за движение, поясни Камен Костов и припомни свършеното до момента..

Чуйте в аудиото на https://darik.bg/izgrazdat-polivnata-sistema-na-aleata-na-rozite-zeleniat-koridor-mezdu-parkovete-v-sliven…