ОртопедияМежду 1 200 и 1 500 операции се извършват на година в отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Всеки ден се правят от три до пет интервенции, а в някои случаи и повече. В отделението основно се извършват операции на тежки многофрагментни счупвания на костите на горни и долни крайници. Поставят се всички остеосинтезни съвременни материали - заключващи пирони, плаки, външни фиксатори. Лекуват се заболявания на сухожилия, нерви, мускули, изискващи оперативна интервенция.
От две години се извършва и ендопротезиране - подмяна на тазобедрени и коленни стави, като за две години са направени над 200 такива операции. Ортопедите в областната болница извършват и всички мекотъканни операции. Отделението разполага с артроскоп, което позволява да се правят артроскопски операции, но към момента само на колянна става. Плануват се курсове и обучения за специалистите и се очаква в скоро време да се извършват артроскопии и на други стави.

Травматолозите съветват пациентите, които имат тежки дегенеративни заболявания на тазобедрена, колянна става и не се повлияват от нестероидни противовъзпалителни, най-добре да се консултират с ортопед и да мислят за протезиране на ставите. За тазобедрена става Здравната каса заплаща 1 080 лв., а за протезиране на коляно - 2 500 лева. Пациентът  доплаща разликата в цената.От месец февруари тази година със заповед на министъра на здравеопазването отделението е определено за база за специализация.