theater-bigДраматичен театър „Стефан Киров" в Сливен остава като самостоятелен културен институт след реформата. Заместник-кметът на община Сливен Радост Костова припомни, че имаше предложение театрите в Сливен и Ямбол да преминат към Бургас и да станат приемащи сцени. В сериозна битка в защита на сливенския театър се включи, както ръководството на Община Сливен, така и депутатът Десислава Танева и областният управител Марин Кавръков. Общината отделя 200 000 лева на година финансова помощ на драматичния и кукления театър. Същата сума е осигурена и за тази година. Радост Костова увери, че и след актуализацията на общинския бюджет средствата за двата културни института няма да бъдат намалени. „За да мине на делегиран бюджет, сливенският театър кандидатства пред Министерство на културата, като по този начин много силно ще се определи силата му", коментира Радост Костова. „Затова се говори и толкова много за реформа, защото много успешни театри до сега издържаха по-слабите със средствата от приходите, които се връщаха в министерството.

Сега с делегирането на бюджетите ще има възможност тези театри, които имат големи приходи и много публика, да вървят уверено напред", каза още заместник-кметът. Тя направи съпоставка между приходите и зрителите на театрите в Сливен и Варна. От началото на годината Варненският театър има 55 представления и 5 000 души публика. Театърът в Сливен за първите 6 месеца на годината има 76 представления и 14 000 зрители, като билетът струва 3,61 лв. Приходите от билети във Варна са 33 000 лв. при цена на билета 6,61 лв., а в Сливен малко над 51 000 лв.

Заместник-кметът на Сливен заяви, че по време на преговорите е намерила разбиране от страна на Министерството на културата и в частност в лицето на заместник-министър Митко Тодоров. Радост Костова допълни, че Община Сливен има амбицията Драматичен театър „Стефан Киров" да се дигитализира и в него регулярно да се прожектират филми. За целта общинската администрация проследява проект на Министерството на културата, насочен към дигитализация на културните институти в страната.

Според Костова камерната зала на Драматичния театър е много подходяща за елитно кино и затова ще се работи за възстановяване на процесите на гледане на кино. „Театърът е място за духовност и изкуство. Имаме в дългосрочна перспектива да реализираме проект за неговата дигитализация, защото това ще са допълнителни приходи, които ще спомогнат за работата и съществуването на самия театър", коментира Радост Костова.

Последна промяна (Петък, 13 Август 2010 11:14)