Avtobusli_novi2_SlivenЕвро 6 С - най-високият екостандарт, вече е в Сливен с новите автобуси за градски транспорт, поясниха от общината. Моторът на новите сливенски автобуси е от 2017 година и е с най-висок клас стандарт за вредни емисии – сертификат Евро 6 С.

„Няма по-добро ниво от това, което инженерите да са измислили за осигуряването на отлични еконорми“, каза Енчо Петров - директор на „Пътнически превози“-Сливен.
Кметът Стефан Радев заяви, че до сега в Сливен не е имало автобуси с най-високата степен на екологични изисквания.
„Тези, които ще заменим, са с много по-нисък стандарт. Масово са със сертификат Евро 2 и има два автобуса с Евро 3. Новите автобуси са възможно най-екологични, когато говорим за дизелови автобуси. Сертификатът им е Евро 6 С“, каза Стефан Радев.

Той посети строящия се диспечерски пункт „Дюлева река“ на „Пътнически превози“ и разгледа първите нови девет автобуса от общо 27, които пристигнаха от Чехия. Доставчик е „Сор Либхави“. Компанията е основана през 1991 г. от 6 човека, натрупали опит в известната „Кароса“. Фирмата е значим европейски производител и дългогодишен партньор на градските оператори в 16 европейски държави - Словакия, Полша, Холандия, Сърбия, Люксембург, Русия, Дания, Германия, Естония, Литва, Латвия, Украйна, Хърватия, Белгия, България и дори на Фарьорските острови.  Нейни автобуси се движат дори в Сибир, където се справят успешно със супер тежките атмосферни условия (температури до - 60 градуса).