moto-sezon-slivenМото сезонът в Сливен ще бъде открит на 21 април и предвижда редица мероприятия и зрелищни събития, което изисква съдействие от страна на органите на реда за безпрепятствено протичане на събитието, недопускане на инциденти и опазване на обществения ред.

По повод предстоящото откриване главен инспектор Димитър Кикьов се срещна с президентите на сливенските мото клубове „Биволите” и „Хайдути”. В присъствието на началниците на сектор „Охранителна полиция” и група „Охрана на обществения ред” беше обсъден плана за предстоящото събитие и ролята на РУ-Сливен.

Двете страни обсъдиха маршрута на почетната обиколка, която ще започне от площад Хаджи Димитър, ще премине по булевардите „Г.С.Раковски”, „П.Хитов”, „Ст.Стамболов” през ЖП-гара, по булевард „Банско шосе”, като ще завърши в центъра на квартал „Речица”. Полицейско присъствие ще има по целия маршрут, като по-значително ще е в районите на големите кръстовища. Мероприятията по откриването ще продължат на обособения паркинг в центъра на квартал „Речица” по начин, който няма да доведе до затрудняване на движението.

Главен инспектор Кикьов призова  за съдействие, от страна на ръководствата на мото клубовете, за провеждане на  разяснителна кампания, свързана със спазване на Закона за движение по пътищата и безопасното поведение на водачите на мотоциклети и мотопеди. Обърна внимание на порочната практика, от някои водачи, да скриват регистрационните табели на мотоциклетите. Съгласно Наредбата за регистрация на моторните превозните средства регистрационната табела, при мотоциклетите и мотопедите, трябва да е поставена отзад, видима  и отвесно разположена. Димитър Кикьов беше категоричен, че подобно поведение няма да се толерира и ще бъде наказвано съгласно закона, което предвижда глоба и лишаване от правоуправление. Бяха обсъдени и други аспекти от поведението на мотоциклетистите на пътя и отношението им към останалите участници в движението. Наблегна се на темите, които са пряко свързани с безопасността- високата скорост, изпреварването, допускането на неправоспособни водачи да управляват мощни мотоциклети и други. Набелязаха се съвместни действия и мероприятия, които биха спомогнали за повишаване на пътната безопасност.