Stariya_bryast_posl_sustoyanie_07_18На 90%  е доказана гъбичната инфекция, която води до трахеомикоза или т. нар "холандска болест" на Стария бряст, съобщи днес в Сливен Рашид Рашид от фирмата, която обследва и консултира дървото.

Взета е нова проба за лабораторно изследване на състоянието му, като окончателните резултати ще станат известни до три седмици. В зависимост от това дали е хроничният или агресивният щам на болестта, ще зависи съдбата на Стария бряст.

  • Stariya_bryast_posl_sreshta_obsl_18

Специалистът обаче не е оптимист за бъдещето на вековното дърво. Той посочи, че в повечето случаи дърветата, поразени от тази болест, изсъхват.

Състоянието на символа на града значително се влоши в последния месец, което провокира срещата-разговор, инициирана от кмета Стефан Радев. Целта бе да се чуе мнението и на външни експерти и да се предприемат мерки за дървото.

На срещата днес присъства и Димитър Захариев, който е арборист- специалист за поддръжка и грижи за дървета в градска среда. Според него каквото е могло да се направи за дървото е направено и трябва да се гледа в бъдещето. Захариев припомни, че много масиви в други държави са изчезнали заради „холандската болест“.

  • Stariya_bryast_posl_sreshta_18

„Дървото е обявено за „защитено“ през 1949 година с Постановление на Министерски съвет. Всички очакваме тези вековни дървета да живеят още дълго. Това, в което сме убедени е, че Община Сливен полага големи усилия за запазването на дървото“, каза по време на срещата Женя Мочева от РИОСВ- Стара Загора.

По време на срещата кметът Стефан Радев отново поиска от експертите предложения и декларира готовността на Общината, че ако има какво да се направи за Стария бряст, то ще бъде предприето.
„Полагат се всички усилия дървото да живее по-дълго. За подобряване на състоянието му са изразходени над 32 хиляди лева. Готови сме да вложим още средства, стига да има обосновани предложения какво трябва да се прави“, каза кметът.