Zueka_vikt_18Отборът на област Кърджали спечели третия полуфинал на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“, който се проведе в Сливен. Над  500 ученици, преподаватели и гости  изпълниха  зала „Сливен”, за да подкрепят своите фаворити.

  • vikt_18

Петчленно жури оценява представянето на учениците. Негов председател бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. В журито бяха още зам.-регионалният министър Деница Николова, областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев и Лили Дамянова, експерт в Министерството на образованието и науката.

  • Zueka_vikt_18

Aктьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, в ролята на водещи, провериха знанията на участниците за България и за родните им  места.

В проявата се състезаваха отбори от областите Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора. Всеки отбор бе представен от по двама ученика от 5-и, 6-и и 7-и клас.

Втори, в оспорвана битка за призовото място, след три допълнителни въпроса, се класира тимът на Пловдивска област. Третото място зае отборът на Стара Загора.

  • pobediteli_Vikt_sl18

Децата  премериха знания в три състезателни кръга. В първия от тях всеки отбор даде отговор на два въпроса за родния му край, свързани с културно-исторически обекти, обновени по Оперативна програма “Региони в растеж“ . Във втори кръг участниците посочиха изпълнителите името на две песен – популярна и народна.
Последният кръг, включи „колело на късмета“ с имената на всичките 28 области, а всеки отбор отговори на въпроси за района, който му се падна след завъртане на колелото.

Събитието бе съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси и подаръци за победителите.

На 30 октомври предстои последният полуфинал, който ще се проведе в Габрово. Финалът е на 4 ноември в София.