praznik_-na-sliven_2_18.mБлагодарствен молебен за здраве и добруване на жителите на Сливен отслужи НеговоВисокопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий на централния площад, където на 26 октомври по традиция се състоя тържественият ритуал  за празника на града.

Кметът Стефан Радев поздрави присъстващите и подчерта, че през последната година е преодоляна опасността Сливен да изостане от бързо развиващите се градове в страната. С инфраструктурните проекти, които бяха и ще бъдат изпълнени, се наваксва това изоставане.

„Нека Свети Димитър ни даде сила и енергия да бъдем обединени не само в празниците, а и в делниците“, каза още Радев.

На тържествената церемония присъства областният управител Чавдар Божурски. Гости бяха още народният представител Десислава Танева, командирът на Центъра за подготовка на специалисти полк.Любомир Вачев, носителите на тазгодишните общински награди, ръководители на държавни структури, съветници и кметове  на населени места, десетки граждани.

На площада бе направена възстановка на историческо събитие. Тя бе представена от наскоро създадения в  Сливен регионален клуб „Хаджи Димитър“ към Националното дружество „Традиция“.

Членовете на клуба разиграха разпускането на хайдушка дружина преди зимата, с ритуалите за изпразване на барута от пушките, прибирането на оръжията и заравянето им в земята, раздялата с войводата, наричанията за нова среща по Гергьовден.

Церемонията завърши с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци и фолклорен концерт. Организатори бяха община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.

26 октомври е празник и на катедралния храм „Свети Димитър“. След церемонията свещеници раздадоха храна на миряните.