ПроектДве кръгови кръстовища на натоварени улици в Сливен ще облекчават движението в града. Пътните съоръжения са част от 7-те инфраструктурни проекта, които кметът Йордан Лечков представи пред журналисти.

Първото кръгово ще е на моста до „Розова градина" и ще помага движението в една от най-инфарктните точки в центъра на града, където се срещат шест улици и булеварди. Общината разполага с два проекта за това съоръжение - обясни Лечков.

Второто ще е на кръстовището на улиците до „Тернопол", близо до Кооперативния пазар. Сред проектите е и реновирането на площада пред сградата на общината; разширяването, озеленяването и изграждането на паркоместа по бул. „Х. Димитър"; изграждане инфраструктурата на парк „Юнак" и  пробива на улица, успоредна на „Раковски". Общината вече е обезщетила с 1,5 млн. лева всички собственици на имоти, чиито домове ще бъдат съборени заради изграждането на новата улица. Ще бъдат отделени пари и за довършването на водопровода и канализацията в кв. „Ново село".

Парите за строителните работи ще дойдат от новия банков заем, по който Община Сливен ще кандидатства, както и по европейска оперативна програма за подобряване на градската среда. „До този момент сме коректни платци и погасяваме вноските по първия кредит, затова направихме изчисления, че можем да си позволим нов" - каза Йордан Лечков. В  момента предложението за нов заем се подготвя, за да бъде представено за гласуване пред Общинския съвет след 40-50 дни.

Графиките на проектите ще бъдат преработени в 3D формат и качени на електронни табла из Сливен, за да могат гражданите да знаят какво предстои да се строи в града.