zala_V_Levski_nadpisГрипна ваканция е обявена в Сливен до 7 февруари включително. Това съобщи Милена Чолакова, началник на Регионалното управление на образованието.

Заради почивните дни първият присъствен ден ще бъде 10 февруари, посочи Чолакова.

Решението е взето на заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ, след преглед на актуалната епидемична обстановка.

С оглед прекъсване на епидемичния процес и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип са разпоредени противоепидемични мерки, част от които са:

Преустановяване на свижданията и плановите операции в лечебните заведения

Преустановяване на консултациите на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации

Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца не се приемат и не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Спиране провеждането на масовите мероприятия и тренировъчни процеси в спортните зали.

От РЗИ – Сливен препоръчаха на населението при наличие на симптоми на грип и остри респираторни заболявания да не се провежда самолечение. Болните с висока температура и други признаци на грип и остри респираторни заболявания да се обръщат за преглед към лекар за своевременно назначаване на адекватна терапия.