Levski20Възпоменателна церемония с военни почести, поднасяне на венци и цветя се състоя на 19 февруари на площад „Васил Левски“ пред паметника на Апостола. Отец Евгений Янакиев, протосингел на сливенската митрополия, отслужи заупокойна молитва. 

Сред официалните гости на церемонията бяха кметът Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници, командирът на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, директори и представители на институциите в града, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, културни институти и учебни заведения от Сливен.

На 19 февруари преди 147 години България губи един от най-свидните си синове.„Във време, когато българската държава не съществуваше и бе част от османската империя, той не само се бори за освобождението и възстановяването на държавата. Но отива и отвъд това. Левски говори за демокрация, за човешки права, за равенство пред закона, за свободна инициатива - неща, които са в основата на европейските ценности, в основата на Европейския съюз такъв, какъвто го познаваме днес…Съдейки по неговите думи, не трябва да се задоволяваме с нищо, освен с най-доброто за България и за българските граждани“, каза в обръщение към съгражданите си кметът на община Сливен Стефан Радев.

Отбелязването на 147 години от гибелта на Дякон Левски в Сливен започна с „Урок по родолюбие” – спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.

В квартал „Клуцохор” бяха поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата и паметника на Таньо войвода, пред релефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”. По традиция организатори на ритуала и тази година бяха община Сливен, военно формирование 22 220, сливенската митрополия, РУО, общинският комитет „Васил Левски“ и сдружение „Мати Болгария“.