veloalej_sl_0520Нови велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Общата им дъ;жина се очаква да бъде около 10 км. Изпълнението е част от проекта за Интегриран градски транспорт на Сливен и представлява последният компонент от изпълнението му, което ще струват около 1 млн. лв.

„Новите велоалеи ще бъдат свързани със съществуващите вече такива по бул. "Стефан Стамболов", по "Бургаско шосе" и бул. "Шести септември", така че да започнем да изграждаме пръстена на инфраструктурата за велосипедно движение в града", коментира кмета Стефан Радев днес при символичния старт на изграждането на новите велоалеи по бул. "Христо Ботев".

"Безспорно ще отнемем част от пространството на автомобилите и ще го посветим на велосипедното движение, няма да е безконфликтен процес , но това е модерния начин за развитието на един град", коментира още той.  По бул. "Христо Ботев" ще бъде изградена двупосочна велоалея.

"Най-значимата промяна ще е на бул. "Панайот Хитов" където, освен двупосочна велоалея ще има обособени две ленти за паркиране на автомобили от двете страни. Ще останат две ленти за движение на автомобили във всяка посока и така ще се намали и скоростта. Сега лентите са много широки и стават изпреварвания, дори в една лента", допълни Радев.

По думите на зам.-кмета Стоян Марков, ще бъдат разширени и велоалеите по ул. "Радой Ралин" и по бул."Хаджи Димитър", за да има връзка с жп гарата. "Освен това, ще направим велостоянки до големите административни сгради - 75 такива ще бъдат изградени. Планира се такива да бъдат поставени и на Долна лифтена станция", посочи още той.