Stadion_v_Sliven_topnoviniНови ограничителни мерки във връзка с COVID-19 се връщат от тази нощ,  обявиха министър Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Стадиони и дискотеки на закрито ще затворят врати за посетители заради влошената пандемична обстановка.

"Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито се провеждат без публика. Заповедта влиза в сила от 00:00 часа на 10 юли", заяви Кирил Ананиев

Дискотеките на открито могат да работят при 50% капацитет. Сватби и кръщенета са позволени, но с до 30 гости.

„През следващите дни не очакваме да спадне броят на новозаразените с коронавирус, даже може да има тенденция за увеличение. Премиерът прие да възстановим част от мерките“, каза Ананиев.

В сила остават и всички досегашни мерки срещу коронавируса – в това число маските в градски транспорт и магазините и ограниченията в ресторанти и културни институти. „Днес подписах заповедта, тя вече е факт. За голяма част от нещата имаме подкрепата на обществото“, обяви министърът. Днес страната ни отбеляза абсолютен антирекорд по отношение на броя на доказаните случаи за едно денонощие – 240 след направени 4 286 PCR теста.

Общият брой на регистрираните с коронавирус до момента вече е 6 342 души, което дава повод на властите за новото затягане на мерките. Балове, струпване на много хора на събития и клъстери в работни колективи са основните източници на заразата. „Някакси си повярвахме, че всичко вече е минало. Самия факт, че според изследвания милиони българи казват, че няма вирус или е определен грип, показва, че подхождаме леко“, заяви министърът. Новите правила остават в сила до второ нареждане.