Blagoeva_Malkov_Marinova_leka_atl24 септември е ден, който  за българската лека атлетика е паметен, белязан с един световен рекорд и две олимпийски титли.

През 1972 г. Йорданка Благоева се изправя в сектора за скок на височина на стадиона в Загреб, засилва се и... скача. Резултат: 194 см - първи световен рекорд за България в леката атлетика. Безкрайна радост! Безкрайна гордост! Нещо невиждано! Въпреки че постижението е подобрено 2 години по-късно, и днес Благоева е пример, идол, към чиито успехи младите да се стремят. А по нейния път тръгват хиляди. Някой от тях успяха да стъпят на върха. И да напълнят датата 24 септември с още златно съдържание.

1988 г., Олимпийските игри в Сеул. Христо Марков прави опит в сектора за троен скок. Засилва се, 3 крачки, скок и... злато!
Резултатът му 17,61 м е нов олимпийски рекорд, а титлата е първа и за момента последна за мъжката ни лека атлетика.

Марков има какво още да даде на българския спорт! След края на кариерата си той става треньор и един ден при него пристига момичето Тереза Марионва. Стъпка по стъпка, тренировка след тренировка и успех след успех...
От неуверено дете с желание да тренира, Тереза се превръща в шампион! Олимпийски шампион, при това на 24 септември! На Игрите в Сидни през 2000 г. българката прави само един успешен опит в сектора за троен скок - 15,20 м, което е нов рекорд за България. След това дъждът задължава конкурентките да са предпазливи. И в крайна сметка не се намира кой да подобри резултатът.
Маринова е  последната олимпийска шампионка на България в леката атлетика.

20 години по-късно тя, Христо Марков и Йорданка Благоева все още срещат тази признателност и любов, на която всеки шампион трябва да се радва! Те са хората, които жертват огромни усилия, време и здравето си, за да можем да слушаме българския химн и да сме горди! /БТВ