olimpicsСпортистите ще трябва да предоставят отрицателен тест за Covid-19-19, направен по-малко от 72 часа преди пристигането си в Токио за Олимпийските игри и освен това ще бъдат тествани на всеки 96-120 часа по време на турнира, съобщават организаторите.

Мерките срещу разпространението на заразата по време на Игрите бяха дискутирани на среща между градската управа в Токио и организационния комитет на Игрите.
Сред най-важните точки е правилото за карантината.

Според сегашната ситуация гостите на японската столица трябва да бъдат поставяни под карантина за 14 дни, но спортистите ще бъдат изключение през следващото лято. Над  15 хиляди атлети ще посетят Токио за Олимпиадата, която започва на 23 юли. Организаторите насърчават всички да правят престоя си в Япония максимално кратък.

"Просто не желаем да има пренаселване. След като завършат дисциплините си, спортистите ще бъдат насърчавани да се прибират в родините си възможно най-бързо", каза председателят на организационния комитет Тоширо Муто.

"Относно евентуалното наличие на ваксина, виждат се позитивни резултати на старта, но тя все още не е достъпна. Не е ясно какво ще се случи и заради това ние трябва да работим предвид сегашната ситуация".