skatov.mАлпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, за да направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина снежният исполин остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимния сезон.

„Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме шанс да се качим“, сподели в интервю за БГНЕС алпинистът, отправил към себе си поредното предизвикателство. „Аз започнах още преди 9 години. Първият проект – седемте континентални първенци. Вторият – четиринадесетте осемхилядници. От втория остават четири върха, К2 е сред тях. Имах желание това лято да замина за Пакистан, за изказване, но заради COVID-19 нямаше експедиции. Преди месец и половина излезе възможността за зимна експедиция. Никога не съм си представял, че ще ходя на зимна експедиция над осем хиляди метра, още по-малко пък на K2. Но животът за това е интересен, защото не знаеш какво следва“, сподели още Атанас Скатов.

Скатов отдавна е в активен тренировъчен режим, а до заминаването му остават около две седмици и половина. „Живот и здраве, ако всичко е наред, до Коледа трябва да достигнем до изходната точка на трекинга. Около Нова година трябва да достигнем Базовия лагер. Януари месец ще прекараме в климатизация и изграждане на височинните лагери, а февруари, ако има добро време и се чувстваме добре, ще опитаме да се изкачим“, сподели той за програмата на експедицията. Най-голямото постижение засега е достигане на около хиляда метра под върха – на 7600 м, а всяка крачка над тази височина ще бъде огромен успех, категоричен е Скатов.