borba_Selishka_02_20Евелина Николова постигна категорична победа над трикратната европейска шампионка Биляна Дудова на държавния шампионат по борба в зала "София". Така състезателката на созополския клуб "Ангел Гочев" взе титлата в категория 57 килограма.

Призьорката от европейски първенства се наложи над именитата си съперничка и на есенния шампионат през октомври, с което си спечели правото да стартира на световната купа в Белград през декември. Но тогава не успя да стигне до призово място, тъй като беше контузена.

Дудова пък в навечерието на световната купа даде положителен тест за COVID-19. Двете спорят за титулярното място в категорията за предстоящите олимпийски квалификации.

С трите категорични победи на първенството Евелина Николова бе обявена и за най-резултатна състезателка. При 68-килограмовите шампионка стана Юлияна Янева, която в оспорвана битка победи опитната София Георгиева с 5:0. Миналия месец състезателката на русенския "Юнак Локомотив" спечели титлата на световната купа в Белград. След 4-те убедителни победи на родното първенство Янева взе и приза за най-технична състезателка. С титла след двегодишно прекъсване се върна Джанан Манолова, като триумфира в категория 65 килограма.

Носителката на 7 медала от големи първенства бе извън тепиха заради майчинство, а при завръщането си постигна 4 победи. Миглена Селишка пък стъпи на върха в категория 50 килограма без да даде точка на съперничките си в 4-те срещи. В отсъствието на световната и двукратна еврошампионка Тайбе Юсеин с титлата в категория  62 килограма се поздрави Виктория Бобева.

При тежките – категория 76 килограма първа е Мария Оряшкова, постигнала също 4  победи. В последната среща тя надигра с 10:0 Ванеса Калоянова.

Шампионки станаха още:

53 кг Сезен Белберова след туш над Петя Липчева

55 кг  Магдалена Върбанова след 10:0 срещу Назисе Таир

59 кг Ирена Бинкова също туш над Весела Бръмчева