vd_tejesti_bfvtНационалите по вдигане на тежести, между които и четирима от сливенската школа, продължават подготовката си за Европейското първенство в Москва от 3-ти до 11-ти април. За участие в руската столица са подадени заявки на 16 състезатели. Селекционерът на държавния тим Иван Иванов уточни, че от заявение вероятно ще отпаднат двама или трима.

„Принцип в българските щанги е на големи първенства да участваме със спортисти, които са с потенциал за класиране поне в първата шестица. От това сме се ръководили и сега при подаване на заявките. Доволен съм от видяното на Държаното първенство в Асеновград, радостно е, че всички са здрави и без сериозни контузии. Първенството в Москва е много важно и като олимпийска квалификация и като първо изпитание след повече от година без големи шампионати. Остава ни последната част от подготовката и след десетина дни ще определим тези, които ще представят България в руската столица“, каза Иванов.

След Държавния шампионат, който приключи в Асеновград, в тренировъчната зала остават 4 жени.Това са Ивана Петрова (45 кг), Надежда Мей-Нгуен (45), Мая Иванова (55) и Мария-Магдалена Кирева (71).
При мъжете засега на подготовка, с цел Европейското са Ангел Русев (55 кг), Иван Димов (61), Стилян Гроздев (61), Валентин Генчев (67), Петър Ангелов (67), Божидар Андреев (73), Юндер Бейтула (81), Карлос Насар (81), Дейвид Фишер (102), Васил Господинов (102), Васил Маринов (102) и Христо Христов (до 109 кг). От тях двама или трима ще отпаднат след последните контролни следващата седмица.

Българите ще пътуват за Москва на три групи - на 2, 4 и 8 април, като всеки един от тях ще премине ден преди това PCR тест в София.

Междувременно стана ясно, че две допинг проверки за два дни са преминали националните ни щангисти по време на Държавното лично-отборно първенство в Асеновград. През уикенда, подготвящите се за Европейския шампионат в Москва тежкоатлети са тествани от родните власти, а ден по-късно и от допинг инспектори от Международната федерация по вдигане на тежести.