Maria_PetrovaМария Петрова, която бе избрана за член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация по гимнастика (ФИГ), днес спечели и изборите за втори вицепрезидент.
Трикратната световна шампионка победи в гласуването Наталия Буланова от Азербайджан със 70 на 46 гласа. Двете вчера имаха еднакъв брой гласове при избора на членове на ТК - по 49, но днес на балотажа Мария Петрова победи категорично и стана втори вицепрезидент на Техническия комитет по художествена гимнастика при ФИГ.
Президент на комитета е Ноха Абу Шабана от Египет, а първи вицепрезидент Изабел Саваде от Германия, която имаше най-голям сбор гласове при избора на членове - 52.

Общо петима българи влязоха в ръководните структури на ФИГ. Конгресът на централата завършва днес в турския курорт Анталия. Председателят на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров беше избран за трети пореден мандат за член на Съвета на ФИГ.

Генералният секретар на БФ Скокове на батут Мариела Стойчева влезе в ТК в този спорт. Николина Христова стана член на ТК по акробатика, а Десислава Богушева беше избрана за член на ТК по аеробика. Христова беше избрана и за първи вицепрезидент на комитета. Част от българската делегация в Анталия са и президентите на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев и на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, Мария Гигова - почетен член на ФИГ, досегашен член на ТК по художествена гимнастика при ФИГ, както и легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев - единственият гимнастик, участник на шест олимпиади, олимпийски вицешампион на халки и бронзов медалист от Атина 2004, носител на два бронзови медала на земя и халки от Олимпиадата в Сидни 2000.