Voenno_str_17Над 130 служители на Българската армия, представители на 15-ет ВСК, са заявили участие в Държавното лично – отборно военно първенство по лека атлетика в Сливен. Надпреварата ще се проведе в три дни, от утре, 31 май до 2 юни.

С квалификации започва първия състезателен ден, като в спринта на 100 метра ще се определят финалистите. След тях  ще се излъчат и първите шампиони – тези на скок дължина и тласкане на гюле за мъже и за жени.

В състезателната програма са включени дисциплините -  100, 200, 400, 800 метра, 1500 в дамския и 3000 метра в мъжкия профил,  тласкане гюле, скок дължина, както и щафетните надпревари на 4х100 и  смесена щафета 4х400 метра.

В първенството имат право на участие състезатели и  отбори по лека атлетика на Военните спортни клубове /ВСК/. Всеки отбор се състои от 1 /един/ капитан /треньор/ и по пет състезатели мъже и пет състезателки жени.

Градът под Сините камъни е домакин на надпреварата за 14-та година. Първенството ще се проведе по дисциплини на стадион „Хаджи Димитър”.

Сред официалните лица ще бъдат о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев, полк. Венелин Дерибеев и др.

Основната цел на състезанията е да се популяризира и развива леката атлетика като основен спорт, подпомагащ физическата и професионална подготовка на военнослужещите, гражданските лица, курсантите и студентите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.