koloezdene_planinsko_titla21Продължава записването за планинското състезание по колоездене "XCM Sliven Rocks" в дисциплина Крос кънтри маратон, което ще се проведе в Сливен на 12 юни, съобщават от Колоездачен клуб "Блу Рокс", които, заедно с Община Сливен и Българската федерация по колоездене, организират надпреварата. Към момента участие са потвърдили 33-ма състезатели от цялата страна. Крайният срок за регистрация е 5 юни 2022 в 24:00 часа, като могат да участват лицензирани състезатели с валидна застраховка, която покрива деня на надпреварата.

Шампионът Евгени Балев от клуба заяви, че стартът ще бъде даден на 12 юни в 9:00 часа от площад "Хаджи Димитър". Поради големия интерес и желаещи да се включат, организаторите записват и нелицензирани участници, за които ще има отделно състезание, чийто старт ще бъде даден от 5 до 7 минути след колоездачите с лиценз.

„Организацията на това състезание е предизвикателство, което си струва, защото Сливен в миналото имаше голяма слава като град на колоезденето и искаме да я върнем. Това е начин да популяризираме колоезденето сред младите. Дисциплината на състезанието е много атрактивна и печели привърженици“, каза Балев.

Състезанието е част от Държавен отборен и личен шампионат в дисциплината XCM за 2022 и ще носи точки за съответните класирания. Може да се участва и в категория "Хоби" при валиден лиценз към БФК.

Наградният фонд е 1 600 лева. Трасетата са късо дълго - 54 км с положителна денивелация малко над 2000 м и късо - 14.5 км с положителна денивелация от 500 м.