skokove_batut_22_nagrБългарските състезатели спечелиха сребърен и бронзов медал в синхронните скокове на Европейското първенство по скокове на батут, което се провежда в италианския град Римини.

При младежите Калоян Петров и Георги Басарбовски се наредиха втори с оценка от 48.410 точки.
Българският тандем остана само на една стотна от европейската титла, която стана притежание на тима на Азербайджан с 48.420 точки. Третата позиция е за представителите на Украйна с 45.350 точки.

При девойките Кристина Стамова и Марияна Узунова взеха бронзов медал, след като получиха 43.670 точки. Златото спечели Грузия с 45.660 точки, а на второ място е Нидерландия с 45.430 точки.

Така България вече има три отличия от шампионата след отборната титла на младежите.

"Мога да кажа, че България за първи път печели три медала на Европейско първенство. Аз съм изключително доволен, защото състезателите се борят за призовите места с 16-годишни, а ние сме по-малка възраст 14-15 години. Това означава, че сме на едно много добро ниво в елита и тези отличия ще дадат на децата един сериозен импулс да се представят много добре и на предстоящото Световно първенство, на което София е домакин през месец ноември тази година. Три медала от Европейско първенство е голям успех за България в спорта скокове на батут. Много сме щастливи", заяви председателят на Българска федерация Стоян Димитров.

Днес е надпреварата в синхронните скокове при мъжете и жените, където ще участват сестрите Христина и Мариела Пеневи, както и Мариян Михалев и Михаил Митев. В неделя България има представители на четири полуфинала в олимпийската дисциплина батут - Христина Пенева при жените и Калоян Петров, Мартин Димитров и Георги Басарбовски при младежите.