vd_tejesti_iv_ivanov_flagБългария завърши Европейското първенство по вдигане на тежести в албанската столица Тирана с най-гръмкия си успех през новия век. Националите спечелиха първо място в отборното класиране - вече не само при мъжете, както миналата година, а и в общата подредба, което не се бе случвало в историята на родното вдигане на тежести. Пет титли в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови само в двубоите, като общо с тези в отделните движения, отличията на страната ни набъбнаха до феноменалните 23, от които 13 златни.

В класирането по нации България стана убедителен победител, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. Успехът се засилва от факта, че страната ни участва само с 13 състезатели, а изпревари държави с по 17, 19, че и 20 представители.

На изминалото първенство в Тирана шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов е пети в двубоите. В състава на селекционера Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият със злато.

За последно петима шампиони България има през 1992 година в унгарския град Сексард, когато Севдалин Минчев, сегашният национален треньор Иван Иванов, Николай Пешалов и Йото Йотов печелят в първите 4 категории, а Кольо Колев добавя златото при най-тежките. Там титлата на Пешалов е паметна, защото е спечелена с успех над феномена Наим Сюлейманоглу, който макар и по лично тегло е победен. Най-значимият български успех на европейско първенство е през 1987-а в Реймс, когато седмина национали печелят злато – Севдалин Маринов, Митко Гръблев, Стефан Топуров, Михаил Петров, Александър Върбанов, Асен Златев в първите шест поредни категории и покойният вече Антонио Кръстев при супертежките.