ivet_lalova_20gБългарската звезда в спринта Ивет Лалова бе избрана в Комисия на атлетите към Световната атлетика. Гласуването се проведе по време на шампионата на планетата, който върви в Юджийн, Орегон (САЩ) и в него участие взеха самите състезатели.

Ивет не само намери място в комисията, но събра и най-много гласове от всички номинирани. Тя получи 615 вота и изпревари украинската хърделистка Анна Ружкова (607), швейцарската спринтьорка Леа Шпрунгер (585), нидерландската спирньорка Лисане се Вите (560), канадския бегач на средни и дълги бягания Матю Хюз (555) и японският състезател по спортно ходене Тошиказу Яманиши (494).

Новоизбраните и старите шестима членове на комисията ще имат работна среща за предаване на караула през ноември, заедно с продължаващите членове на Комисията, в момента ръководени от председателя Рено Лавиени (Франция) и неговата заместничка Валери Адамс от Нова Зеландия.
От 2019 г. председателят и още един член на комисията на спортистите – един мъж и една жена – са пълноправни членове с право на глас на Световния съвет по лека атлетика.

Изборите бяха отложени с една година заради пандемията от COVID-19. Следващите ще са догодина по време на Световното в Будапеща, където ще бъдат избрани шестима нови членове.
Шестима допълнителни членове също ще бъдат назначени от Световния съвет по атлетика, за да се върне броят им до предвидените 18.