2Рекордьорът по участия в колоездачната обиколка на България Евгений Балев отново стартира, този път в отбора на ГЕРБ за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.
Многократният шампион на страната по колоездене и кандидат за народен представител Евгени Балев заяви, че спортът и политиката са пряко свързани. Трябва да има държавна политика за развитието на спорта. „Всяка нация се опитва да се докаже чрез спорта. Политиката в областта на спорта трябва да се управлява от хора, които разбират и милеят за това. Както в спорта, така и в политиката, залагам на много работа, дисциплина и отдаденост. Имам редица добри идеи, свързани със спорта и младежките дейности и имам амбицията да ги реализирам. Това е изключително важно за Сливен и региона", каза Балев.

На финала от втория полуетап на 69-ата Международна колоездачна обиколка на България в Сливен, Българската федерация по колоездене предложи големият състезател да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Сливен" за високите му спортни постижения.

Евгений Балев е многократен шампион на страната и победител в колоездачната обиколка на България през 2007-а.

„Тази година Международната колоездачна обиколка се провежда за 69-ти път, а аз съм част от нея в една трета от този период. Вече 20 години. Няма друг състезател в страната с толкова участия. До преди четири години бяхме трима човека с 16 обиколки. Сега съм само аз. Амбицията ми беше за рекорда. Имам сили и възможност да завърша и тази 20-та за мен обиколка, като това състезание е бенефисно“, каза кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ – СДС в Сливен.

Той е категоричен, че най – добре се чувства, когато се прибере в Сливен и усети подкрепата и любовта на сливналии. „Освен, че Сливен е моят роден град и много го обичам, Сливен е и градът с най – много традиции в колоезденето в България. Тук са родени много състезатели, които са допринесли за развитието на колоезденето в България. През последната година спортът остана на заден план. Той е онеправдан и трябва да се върнат славата и традициите, които сме имали в годините назад“, допълни Евгений Балев.